Rozstrzygnięcie konkursu 120 Hours

Projekt pt. „In’n’out village” jest realizacją koncepcji wyłonionej w tegorocznej edycji studenckiego konkursu 120 Hours. Autorami zwycięskiej pracy jest dwójka studentów Politechniki Warszawskiej – Agnieszka Kołacińska i Jakub Andrzejewski.

Realizacja projektu w szkole podstawowej LianMeng w prowincji Guizhou w Chinach, przypadła na październik i listopad 2017 roku. Zwycięzcy konkursu wraz z grupą 8 studentów z AHO w Oslo ( Oslo School of Architecture) w przeciągu 6 tygodni własnoręcznie wybudowali zespół pawilonów mieszczący nową stołówkę i czytelnie kompleksu szkolnego.

Głównym założeniem projektu jest nawiązanie do formy Chińskiej wsi. Dzięki oparciu idei na tak klarownym pomyśle, młodzież uczęszczająca do szkoły może zrozumieć korelacje między nowymi pawilonami a znanymi im formami przestrzeni publicznych.

Projekt reinterpretuje 3 podstawowe cechy wsi, którymi są : organiczny plan, multiplikacja dachów oraz zatopienie w zieleni. Ze względu na ograniczony metraż oraz dużą ilość przyszłych użytkowników, projekt musiał być jak najbardziej kompaktowy i zmienny. Każdy moduł więc pełni zarówno funkcje biblioteki i stołówki, a rozróżnienie między funkcjami jest zależne pozycji przyjętej przez użytkowników. Chcieliśmy, aby przebywając w budynku dzieci mogły czuć się swobodnie, aby współczesna forma ich nie przytłaczała, dlatego zdecydowaliśmy się na tak silny związek z lokalnością.

Cześć modułów wyposażona została w skrzynię, która służy zarówno jako stół oraz  schowek na książki. Ze względu na to ze cały teren szkoły jest utwardzony, ważnym elementem projektu są nowe nasadzenia zieleni, która staje się jego integralnym elementem. Stawiając znak równości między tym co zbudowane a tym co naturalne, projekt zyskuje także walor edukacyjny.

 

facebook share