Konkurs zadecyduje o przyszłym wyglądzie Centrum Lokalnego na skwerze „Orszy”

Po zakończeniu konsultacji społecznych zmiany czekają skwer Stanisława Broniewskiego „Orszy” – o przyszłym kształcie mokotowskiego Centrum Lokalnego zadecyduje konkurs architektoniczny, którego rezultaty poznamy jeszcze tej jesieni.

Na projektantów czekać będzie zadanie zaproponowania koncepcji przemian przestrzennych Centrum Lokalnego zlokalizowanego przy ul. Puławskiej. Zmiany obejmować będą skwer Stanisława Broniewskiego „Orszy” oraz fragment parku Morskie Oko przed Pałacem Szustra. Podstawę stanowić będzie przygotowany właśnie raport, podsumowujący kilkumiesięczny proces konsultacji społecznych.

Warszawskie Centra Lokalne to program realizowany przez m. st. Warszawa we współpracy z Oddziałem Warszawskim SARP. Przy szerokim udziale i zaangażowaniu mieszkańców stolicy opracowano studium i wybrano 10 centrów lokalnych w Warszawie do pilotażowej fazy programu, w ramach której powstaną koncepcje architektoniczne przemian przestrzennych w wybranych lokalizacjach.

do pobrania: Raport z konsultacji społecznych Centrum Lokalnego

facebook share